Δευτέρα, 24 Ιούνιος, 2019
Αρχική / Cyclades Water Sports / Μια πρόχειρη ματιά στην «δρομική» οικονομία

Μια πρόχειρη ματιά στην «δρομική» οικονομία

Μια πρόχειρη ματιά στην «δρομική» οικονομία

το Δημοτικό Συμβούλιο της 17.09.2018 συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και η διοργάνωση του τριάθλου στο νησί μας για μια ακόμη φορά το 2019. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναγνώσθηκε μια επιστολή του προέδρου της εταιρείας που αναλαμβάνει τη διοργάνωση του αθλητικού αυτού γεγονότος.

Αυτή η επιστολή εκπλήσσει με την ωμή αμεσότητά της. Η εταιρεία ούτε λίγο ούτε πολύ διατείνεται ότι το τρίαθλο στη Σύρο την έχει βάλει μέσα για τρία συνεχόμενα χρόνια. Θέλει περισσότερους χορηγούς, περισσότερους υποστηριχτές από την τοπική κοινωνία, περισσότερους εθελοντές και περισσότερους ντόπιους συμμετέχοντες.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι με μια πρόχειρη επίσκεψη στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης βρίσκουμε ότι τη διοργάνωση στηρίζουν περισσότεροι από 60 χορηγοί. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ντόπιοι. Ίσως ο διοργανωτής να επιθυμούσε οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι να προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις στους συμμετέχοντες, όπως είχαν κάνει και τις προηγούμενες χρονιές. Στιγματίζεται επίσης και η χαμηλή προσέλευση εθελοντών και η απόσυρση της στήριξης της Περιφέρειας από τη διοργάνωση.

Ο διοργανωτής λοιπόν θέλει όλο το νησί να βάλει πλάτη για την επιτυχία της διοργάνωσης. Ιδεατά θέλει λοιπόν:

  • €15.000 από το Δήμο
  • €7.500 από την Περιφέρεια
  • Πακέτα προσφορών από ντόπιους επιχειρηματίες για να προσελκύσει συμμετέχοντες
  • Περίπου 100 εθελοντές για να μην πληρώσει κανένα μεροκάματο ο ίδιος

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα χρήματα συγκεντρώνει από τους χορηγούς, σίγουρα όμως πήρε €5.000 από το Δήμο και τις συμμετοχές των αθλητών, για τις οποίες δε γίνεται παραδόξως καμία συζήτηση. Μια πρόχειρη έρευνα στα αποτελέσματα της διοργάνωσης φανερώνει 703 συμμετέχοντες σε αγωνίσματα που απαιτούσαν οικονομική συμμετοχή από τον αθλητή / τρια. Το κόστος συμμετοχής βέβαια ποικίλει ανάλογα με το πότε γίνεται η εγγραφή, αλλά κάνοντας την συντηρητική παραδοχή ότι οι αθλητές κατά μέσο όρο πλήρωσαν την τιμή Late Bird, γράφτηκαν δηλαδή περίπου ένα μήνα και κάτι πριν τη διοργάνωση προκύπτει ο παρακάτω πίνακας:

Αγώνισμα Κόστος Συμμετέχοντες Εισπράξεις
Half triathlon 50 137 6.850,00 €
Ομαδικό Half triathlon 75 22 1.650,00 €
Olympic triathlon 65 90 5.850,00 €
Ομαδικό Olympic triathlon 85 9 765,00 €
Half Iron Man 92 14 1.288,00 €
5k run 15 119 1.785,00 €
10k run 18 74 1.332,00 €
0,5 swim 10 69 690,00 €
3,5k swim 25 94 2.350,00 €
5,5 kswim 28 40 1.120,00 €
Obst Swim 55 27 1.485,00 €
Obst triath 20 8 160,00 €
    703 25.325,00 €

 

Στο σύνολο λοιπόν εισπράχθηκαν από τους αθλητές περίπου €25.000. Ο διοργανωτής λοιπόν εισέπραξε πέρυσι €30.000 από Δήμο και αθλητές και αν υπολογίσουμε συντηρητικά γύρω στα €300 από τον κάθε χορηγό σίγουρα κάτι παραπάνω από €18.000 από τους χορηγούς, ενώ θα ήθελε και άλλες €7.500 από την περιφέρεια. Ο λόγος για τον οποίο δεν είναι επικερδής μια τέτοια διοργάνωση πραγματικά μου διαφεύγει … Τα έξοδα στο νησί είναι πράγματι μηδαμινά. Σε παλαιότερες διοργανώσεις ακόμα και στο pasta party μαγείρευαν και σέρβιραν εθελοντικά οι πρόσκοποι. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τα αγωνίσματα έχει κάποιο κόστος, αλλά δε χρησιμοποιείται μόνο στη Σύρο, αλλά και σε άλλους αγώνες ανά την Ελλάδα

Σε τελική ανάλυση το όραμα του κ. Μητροπιά για τη διοργάνωση είναι 120 ντόπιοι εθελοντές για να μην πληρώνει μεροκάματα και διαμονή ανθρώπων από την Αθήνα, χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων για να μην κάνει έξοδα στο νησί και κέρδος για τον ίδιο τουλάχιστον τα ποσά που πληρώνουν οι αθλητές για τη συμμετοχή τους …

Από την άλλη πλευρά έχουμε τους ντόπιους αθλητές – μαθητές – προπονητές – εθελοντές οι οποίοι στηρίζουν όσο μπορούν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αλλά δε μπορούν να γίνουν χίλια κομμάτια ανάμεσα στο τρίαθλο, το τρέξιμο, την καλαθοσφαίριση και το τρέξιμο στα σκαλιά για να μεγιστοποιεί το κέρδος του ο κάθε κ. Μητροπιάς. Τουλάχιστον κάποιες άλλες διοργανώσεις αφήνουν κάτι πίσω τους. Κάνουν μια συμβολική δωρεά ή εξοπλίζουν έναν παιδικό σταθμό. Πάλι βγάζουν κέρδος, αλλά αφήνουν και κάτι. Το τρίαθλο μόνο εισπράττει.

Ο εθελοντισμός έχει τα όριά του. Είναι καλός όπως τον κάνουν οι δρομείς της Σύρου, οι οποίοι διοργανώνουν αγώνες και το χειμώνα και χωρίς κόστος συμμετοχής για να προωθήσουν το άθλημα που αγαπούν, χωρίς οικονομικό όφελος για τους ιδίους. Όταν όμως γύρω από μία διοργάνωση γυρίζουν χιλιάδες σε ένα τριήμερο είναι προκλητικό να ζητάει κανείς από όλους τους υπολοίπους να βάζουν πλάτη για να κερδίζει ο ίδιος.

Γιώργος Καρακατσάνης

Οικονομολόγος

Πηγή :

koinignomi.gr

Σχετικά με SPORTCYCLADES24

Το sportcyclades24 αποτελείται από μια Κυκλαδίτικη παρέα δημοσιογράφων με στόχο να προβάλλει τον αθλητισμό στις Κυκλάδες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από τρίτους, που πολλές φορές προκαλούν την αλλοίωση της πραγματικής είδησης. Αλλάζουμε την αθλητική δημοσιογραφία, δίνουμε την "μπάλα" στις ομάδες και στους αληθινούς πρωταγωνιστές.

Check Also

ΑΣΕ Νεωρίου και ΑΜΣ Φιλωτίου στον τελικό των Παγκορασίδων Κυκλάδων(Φωτό)

ΑΣΕ Νεωρίου και ΑΜΣ Φιλωτίου στον τελικό των Παγκορασίδων Κυκλάδων (Φωτό) Με του δυο ημιτελικούς …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Shares