Τετάρτη, 24 Ιανουάριος, 2018
Αρχική / Volley / Peiratiko.net / Ο Πρώτος Γύρος του Φοίνικα και ο «έλεγχος» των παικτών του

Ο Πρώτος Γύρος του Φοίνικα και ο «έλεγχος» των παικτών του

Το άρθρο αυτό του Αντώνη Σολάρη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Λόγος των Κυκλάδων» της 5ης Ιανουαρίου 2017.

 

Να ευχηθώ στους φίλους της στήλης Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή.

Σε όλους τους αθλητές των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων να είναι υγιείς και να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και στις διοικήσεις των ομάδων να έχουν τα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα να στηρίζουν τον αθλητισμό στις Κυκλάδες,  αφού ουσιαστικά πάνω τους στηρίζεται πια,  όλο το αθλητικό οικοδόμημα της Χώρας μας.

 

 

Συμπληρώθηκε ο πρώτος γύρος του Πρωταθλήματος της Volleyleague και ο Φοίνικας της Σύρου βρίσκεται στην 8η του Βαθμολογικού πίνακα, έχοντας 16 πόντους με ένα αγώνα λιγότερο, αυτόν με τον περσινό πρωταθλητή ΠΑΟΚ.  Αυτή η αναβολή βέβαια,  καθόλου δεν ευνοεί την ομάδα της Σύρου αφού οι Θεσσαλονικείς  -εκείνη την εποχή- είχαν τελείως ανέτοιμο τον Ντάντε Αμαράλ και τραυματία τον Ανδρέα Ανδρεάδη και μέχρι να διεξαχθεί το παιχνίδι,  ο χρόνος «δουλεύει» για τον ΠΑΟΚ.

Για την φετινή βαθμολογική «κατρακύλα» του Φοίνικα θα μπορούσε κάποιος να κάνει περισπούδαστες αναλύσεις όμως τα πράγματα είναι απλά και εστιάζονται σε μερικά βασικά κριτήρια.

Α. Ο Φοίνικας έφτιαξε φέτος μια νέα ομάδα. Από τους περσινούς παίκτες έμειναν μόνο ο πασαδόρος Matteo Paris, το λίμπερο  Δημήτρης Ζήσης, ο Γιάννης Μάρκου και ο Γιώργος Βέλεντζας.  Αυτό είναι λοιπόν το μεγαλύτερο μειονέκτημα αφού ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ξεκίνησε να κτίσει την ομάδα από την αρχή. Η συνοχή της ομάδας δεν επιτυγχάνεται με μαγικά ραβδάκια αλλά με πολλή δουλειά και απαιτείται κάποιος εύλογος χρόνος.

Θυμίζω ότι από την περυσινή ομάδα έφυγαν oι Ντόκιτς, Ανδρεάδης, Παπαδόπουλος Π, Λάππας, Κάντγουελ, Φέργκιουσον, Χαραλαμπίδης, Ηλίας, Μουρούτης και Αρβανίτης.

Β.  Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την δεινή κατάσταση που είχε περιέλθει η ομάδα,  όταν μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες δεν μπορούσε να αποκτήσει διοίκηση και το φάσμα του Πρωτοδικείου ήταν ορατό..

Γ.  Η αποφυγή των δυσάρεστων καταστάσεων, η απόκτηση σταθερής διοίκησης,  η εξασφάλιση χορηγιών από την τοπική αγορά και η απρόσμενη στήριξη της City Insurance,  ισοδυναμούν με κατάκτηση πρωταθλήματος. Άλλωστε πολλοί υποστηριχτές του Φοίνικα συμβιβάζονται  με την 5-6 θέση φτάνει η ομάδα να είναι οικονομικά υγιής παρά να είναι δεύτερη και να μη ξέρουνε τι ξημερώνει και αν θα ξεκινήσει στο νέο Πρωτάθλημα.

Δ.  Από την πορεία του πρώτου γύρου θα ξεχώριζα στα αρνητικά,  τις ήττες από τον Εθνικό στην Αλεξανδρούπολη και από τον Παμβοχαϊκό στην Σύρο και τα νεκρά διαστήματα που πολλές φορές εμφανίζονται σε κρίσιμα σημεία των αγώνων που τις έχουν στερήσει νίκες και βαθμούς όπως στον τελευταίο αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» τον αγώνα και με 3-1 και με 3-2.

Δ.  Στα θετικά ότι στα δυο τελευταία παιχνίδια με τους «αιώνιους» κατάφερε να είναι μέχρι το τέλος ανταγωνιστικός. Και στα δυο τάι μπρέικ προηγήθηκε και των δυο αντιπάλων του και απλά οι παίκτες του δεν τελείωσαν τις μπάλες που έπρεπε γιατί η φετινή ομάδα δεν έχει ακόμα τον παίκτη που θα το κάνει. Και λέω ακόμα,  γιατί και πέρσι στα πρώτα παιχνίδια ο Κάλντγουελ ήταν άτολμος και στους τελικούς με τον ΠΑΟΚ  που τραυματίστηκε ο Ντόκιτς,  ήταν άλλος παίκτης και «έτρωγε σίδερα». Ο Νίκολιτς δουλεύει πάνω σ΄ αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα βρει την λύση.

Έκανα την ομαδική ανάλυση του φετινού Φοίνικα ας δούμε και τον έλεγχο των παικτών.

Matteo Paris:  Ξεκινάω με τον αρχηγό της ομάδας. Να πούμε λοιπόν ότι είναι ο μοναδικός ξένος παίκτης της Volleyleague που ανανέωσε με την ομάδα του και την φετινή χρονιά. Όλοι οι άλλοι είτε έφυγαν είτε μετακινήθηκαν σε άλλα σωματεία.Ο Paris λοιπόν δεν είναι στην περυσινή σπουδαία κατάσταση. Ίσως το γεγονός που επισημάναμε προηγουμένως  ότι δηλαδή δεν υπάρχει ο παίκτης που θα τελειώνει εύκολα τις πάσες του,  να τον έχει φορτώσει με άγχος. Προσόντα έχει, το πάθος του περισσεύει, αν αποκτήσει την ηρεμία και το καθαρό μυαλό,  η ομάδα αυτομάτως θα ανέβει ένα επίπεδο γιατί είναι ο πασαδόρος με την μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι του.

Mrdak Milija: Όταν είσαι Σέρβος και έρχεσαι να πάρεις την θέση του Ντόκιτς που ήταν ο κορυφαίος παίκτης της περασμένη χρονιάς,  το βάρος της ευθύνης που πέφτει στην πλάτη σου είναι τεράστιο.  Τηρουμένων των αναλογιών ο Σέρβος τα πηγαίνει καλά. Δείχνει ένα παίκτη που η παραμονή του στη Σύρο και η δουλειά με τον απαιτητικό συμπατριώτη του προπονητή θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς και αυτό τελικά θα είναι και προς όφελος της ομάδας, γιατί ο Milijia έχει τα προσόντα να εξελιχθεί σε καθοριστικό παίκτη  στη συνέχεια του Πρωταθλήματος.

 Σούρδι Άλβι: Ο πρώην τριφυλλοφόρος ακραίος μπήκε φουριόζος  στην βασική επτάδα και εντυπωσίασε με το πάθος και την ορμή που τον διακρίνει. Το νεαρό της ηλικίας του δικαιολογεί την έλλειψη σταθερότητας και διάρκειας στο παιχνίδι του και πολλές φορές η πολύ καλή πρώτη μπαλιά δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αποτελεσματικότητα στην επίθεση. Αν αποκτήσει αυτά τα δυο βασικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, θα είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας στον δεύτερο γύρο.

Χήρας Αλέξανδρος: Στην ομάδα ήλθε σαν τρίτος κεντρικός πίσω από τον Χρήστο Παπαδόπουλο και τον Greyson Overman. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον τραυματισμό του Αμερικανού μέχρι και την προσαρμογή του Petar Turanjanin άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και με τον δυναμισμό και το πείσμα που τον διακρίνει έγινε τουλάχιστον ισότιμος διεκδικητής της μιας από τις  δυο θέσεις κεντρικών της βασικής επτάδας. Στο μπλοκ είναι πολύ καλός θα πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του στην επίθεση για να αποκτήσει η ομάδα άλλη μια αξιόπιστη επιλογή που την έχει ανάγκη.

Reinaldo De Outeiro: Από την Κύπρο ήλθε με τις καλύτερες συστάσεις και μέχρι στιγμής έχει δώσει πράγματα στην ομάδα. Ήταν άτυχος γιατί στο πρώτο σετ της πρεμιέρας με την Κηφισιά έπαθε διάστρεμμα που τον πήγε πίσω και από αγωνιστικής αλλά και ψυχολογικής πλευράς. Στα τελευταία παιχνίδια έχει βρει πάλι τον καλό εαυτό του.

Χρήστος Παπαδόπουλος: Μου δίνει την αίσθηση ότι ο ένας χρόνος στον Ολυμπιακό τον έφερε πίσω από πλευρά αυτοπεποίθησης. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ξεκινήσει. Υπάρχουν παιχνίδια που δείχνει από την αρχή το καλό του πρόσωπο και διακρίνεται και  σε κάποια άλλα που αντικαθίσταται. Πάντως και ο Χρήστος το τελευταίο διάστημα ήταν σε ανοδική πορεία και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα είναι η ομάδα μετά τις γιορτές που θα αρχίσουν οι υποχρεώσεις της.

Δημήτρης Εφραιμίδης: Ξεκίνησε μουδιασμένα την φετινή σεόν  και είναι αλήθεια ότι από τα φιλικά κιόλας ο Νίκολιτς προτιμούσε τον Σούρδι και το Ρεϊνάλντο στους ακραίους. Με τον τραυματισμό του Βραζιλιάνου ο δις πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ δεν έδειξε να εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Ένα διάστρεμμα και μια γαστρεντερίδα  τον έφεραν ακόμα πιο πίσω. Η ομάδα έχει ανάγκη τον καλό Εφραιμίδη όχι μόνο στην άμυνα που είναι το δυνατό του σημείο αλλά σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού που έχει δώσει άριστα δείγματα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ζήσης Δημήτρης: Είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά.  Έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, παίρνει πρωτοβουλίες μέσα στο παιχνίδι και βγάζει εκπληκτικές άμυνες. Ίσως η συμμετοχή του στις προπονήσεις και τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας να τον βοήθησε.

Turanjanin Petar: Ήλθε στα μέσα του πρώτου γύρου για να αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Overman έχοντας καταθέσει τα αγωνιστικά του διαπιστευτήρια πέρυσι με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Θα είναι άδικο να τον κρίνουμε από την στιγμή που δεν έκανε προετοιμασία, όμως τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και αναμένεται να βοηθήσει την ομάδα να μπει τουλάχιστον στην πρώτη πεντάδα.

Αυτοί είναι οι παίκτες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της ομάδας, όμως πίσω από αυτούς σημαντική συνεισφορά στην καλή λειτουργία της έχουν και ο Γιάννης Μάρκου, ο Νίκος Κουμιώτης, ο Γιάννης Σκαρλατίδης και ο Γιώργος Βελέντζας  που όποτε κλήθηκαν να βοηθήσουν κατά την διάρκεια κάποιου αγώνα το έκαναν και με την παρουσία τους βοηθούν στην πραγματοποίηση ποιοτικών προπονήσεων.

Σχετικά με SPORTCYCLADES24

Το sportcyclades24 αποτελείται από μια Κυκλαδίτικη παρέα δημοσιογράφων με στόχο να προβάλλει τον αθλητισμό στις Κυκλάδες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από τρίτους, που πολλές φορές προκαλούν την αλλοίωση της πραγματικής είδησης. Αλλάζουμε την αθλητική δημοσιογραφία, δίνουμε την "μπάλα" στις ομάδες και στους αληθινούς πρωταγωνιστές.

Check Also

Ο Πανναξιακός ΑΟΝ ευχαριστεί την Blue Star Ferries και το πλήρωμα του Blue Star Naxos.

Ο Πανναξιακός ΑΟΝ ευχαριστεί την Blue Star Ferries και το πλήρωμα του Blue Star Naxos. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares