Δευτέρα, 22 Ιανουάριος, 2018
Αρχική / Ελλάδα&Κόσμος / Το Facebook υπόσχεται ίντερνετ εξ ουρανού

Το Facebook υπόσχεται ίντερνετ εξ ουρανού

Το Facebook υπόσχεται ίντερνετ εξ ουρανού

Πιο κοντά σε ένα ακόμα μεγαλεπήβολο σχέδιο βρίσκεται το Facebook που ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση ενός drone που κινείται με ηλιακή ενέργεια και μελλοντικά θα στέλνει ίντερνετ από τον ουρανό σε απομονωμένα μέρη του πλανήτη.

Η Aquila, το εν λόγω drone είναι είδος αεροσκάφους από ανθρακονήματα που ζυγίζει το ένα τρίτο του βάρους ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά το άνοιγμα των φτερών του είναι μεγαλύτερο από αυτό ενός Boeing 737. Πετάει με ηλιακή ενέργεια μέσα στην ημέρα και με μπαταρία τη νύχτα. Οι μπαταρίες μάλιστα αποτελούν το 50% της μάζας του. Η αεροδυναμική του τού επιτρέπει να πετάει σε ύψος 60.000-90.000 πόδια, χρησιμοποιώντας τόση ενέργεια όση χρησιμοποιούν και τρεις στεγνωτήρες μαλλιών.

Όταν αναπτυχθεί, θα είναι μέρος ενός ευρύτερου στόλου αεροσκαφών που θα στέλνουν ίντερνετ στον κόσμο μέσα σε διάμετρο 60 μιλίων και για 90 μέρες κάθε φορά.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις
Η πρώτη πτήση του αεροσκάφους έγινε τον Ιούλιο του 2016 και διήρκεσε 96 λεπτά, τρεις φορές περισσότερο από τη μισή ώρα που υπολογιζόταν αρχικά, παρουσίασε όμως προβλήματα κατά την προσγείωση. Στη δοκιμαστική πτήση σε ύψος 2.150 ποδιών, η Aquila κατανάλωσε ενέργεια περίπου 2000 watt, λίγο παραπάνω από έναν στεγνωτήρα μαλλιών.

Στην δεύτερη δοκιμαστική πτήση, που έγινε στις 29 Ιουνίου 2017, η Aquila “προσγειώθηκε τέλεια” σύμφωνα με τον Martin Luiz Gomez, διευθυντή αεροναυτικών πλατφορμών του Facebook.

Πώς θα λειτουργεί
Ο στόλος drone ανάλογων της Aquila θα χρησιμοποιεί “επικοινωνίες λέιζερ ελεύθερου χώρου” για την επικοινωνία μεταξύ των αεροσκαφών και την τεχνολογία του ραδιοφώνου για τη μετάδοση του σήματος διαδικτύου σε δέκτες που βρίσκονται στο έδαφος. Η τεχνολογία λέιζερ μεταφέρει δεδομένα 10 φορές ταχύτερα από τους σύγχρονους ανταγωνιστές της σύγχρονης τεχνολογίας και μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια σε μια περιοχή διαμέτρου 1,8 εκ από απόσταση άνω των 10 μιλίων.

Η μεγάλη πρόκληση
Η πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το Facebook είναι ότι υπάρχουν 4 δισ. άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από αυτούς, περισσότεροι από 1,6 δισ. βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες τοποθεσίες που επί του παρόντος δεν διαθέτουν κινητά ευρυζωνικά δίκτυα. Η παραδοσιακή μέθοδος παροχής διαδικτύου – κινητοί πύργοι που συνδέονται μεταξύ τους με ίνες – είναι πολύ ακριβός για αυτές τις αγροτικές περιοχές.

Το σχέδιο είναι μέρος της πρωτοβουλίας InternetMark.org του Mark Zuckenberg, με στόχο να φέρει το διαδίκτυο στα φτωχότερα μέρη του κόσμου.

Πηγή :

atlantea.news

Σχετικά με SPORTCYCLADES24

Το sportcyclades24 αποτελείται από μια Κυκλαδίτικη παρέα δημοσιογράφων με στόχο να προβάλλει τον αθλητισμό στις Κυκλάδες, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς εξαρτήσεις και παρεμβάσεις από τρίτους, που πολλές φορές προκαλούν την αλλοίωση της πραγματικής είδησης. Αλλάζουμε την αθλητική δημοσιογραφία, δίνουμε την "μπάλα" στις ομάδες και στους αληθινούς πρωταγωνιστές.

Check Also

Νίκος Μακρόπουλος : Grand φινάλε στην παραλιακή και τώρα Αμερική

Νίκος Μακρόπουλος : Grand φινάλε στην παραλιακή και τώρα Αμερική Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή 25 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares