Δευτέρα, 22 Ιανουάριος, 2018
Αρχική / Ποδόσφαιρο / Διάφορα Τουρνουά (ποδόσφαιρο) / Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KENDO στην Σύρο!
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KENDO, Σύρος

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KENDO στην Σύρο!

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KENDO στην Σύρο!

Η Σύρος φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο, στο κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας», το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kendo (Ιαπωνική Ξιφασκία), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα και του Αθλητικού Συλλόγου Kendo Σύρου.

Περισσότεροι από 200 αθλητές, προπονητές και συνοδοί δέκα και πλέον ομάδων από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων για το μεγαλύτερο ετήσιο εγχώριο γεγονός του αθλήματος.

Επιπλέον επτά κορυφαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι Δάσκαλοι θα βρεθούν στο πλευρό των αθλητών ως Διαιτητές και εξεταστές.

Μία μοναδική ευκαιρία για όλους τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις των σπορ να απολαύσουν ένα άκρως εντυπωσιακό και ευγενές «μαχητικό» άθλημα στο νησί μας.

Τι είναι το Kendo

Το Kendo, όπως ασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου 200 χρόνια πριν, όταν το «shinai» (σπαθί από μπαμπού) επινοήθηκε για να επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη εξάσκηση της αρχαίας αυτής στρατιωτική τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν όλη η Ιαπωνία βρίσκονταν σε περίοδο διαδοχικών εμφυλίων πολέμων, οι τεχνικές του σπαθιού ως αντικείμενο σπουδής, αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ζωής και θανάτου.

Οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν να χειρίζονται το σπαθί σαν να ήταν προέκταση των χεριών τους. Ξύλινα σπαθιά χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για την μελέτη και την εξάσκηση. Τελικά, για τον χειρισμό του σπαθιού επελέγησαν ορισμένες βασικές φόρμες, που εξελίχθηκαν στις θεμελιώδεις φόρμες του Kendo και ονομάζονται «kata».

Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπήρξαν πολλοί έμπειροι πολεμιστές που υποστήριζαν την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα στον έναν ή στον άλλο δρόμο/τρόπο, δημιουργώντας ανεξάρτητες σχολές, οι οποίες στο βάθος της ιστορίας αριθμούσαν μέχρι και τις 600.

Τις ημέρες των πολέμων, το άμεσο αντικείμενο ήταν φυσικά να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους. Έτσι οι πολεμιστές «bushi» ήταν εκπαιδευμένοι να προκαλούν ακαριαίο θάνατο. Αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε εθιμοτυπία για την τέχνη του σπαθιού.

Στο Kendo, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη γνώση των φορμών «kata». Ωστόσο, απλώς ο συνδυασμός φορμών δεν επαρκεί για την κάλυψη τεχνικών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα όσα μπορεί να συμβούν σε μια μάχη. Η ελεύθερη εξάσκηση στη συνέχεια δημιούργησε την ανάγκη για την εξέλιξη του «shinai» σπαθί από μπαμπού και του προστατευτικού εξοπλισμού «bogu».

Σήμερα οι ασκούμενοι στο Kendo χρησιμοποιούν σπαθιά από μπαμπού «shinai» και εκπαιδεύονται στις φόρμες «kata» χρησιμοποιώντας πραγματικά ή ξύλινα σπαθιά.

Αγώνες Kendo

Στο Kendo εκπαιδεύεστε να βλέπετε τα πράγματα με τα μάτια σας, να αντιδράτε αστραπιαία στα γεγονότα και να λαμβάνετε στη στιγμή αποφάσεις με το μυαλό σας.

Σε έναν αγώνα Kendo παρακολουθείτε τον αντίπαλό σας με τα μάτια σας, αντιδράτε γρήγορα στις κινήσεις του και αρπάζετε τις ευκαιρίες για επίθεση, όπως φαίνονται μέσα από τα «μάτια του μυαλού». Τα «μάτια του μυαλού» ανοίγουν, μόνο μέσα από την επί μακρόν σοβαρή εξάσκηση, όπως και στην περίπτωση της άσκησης στο Zen.

Σημαντικός αντικειμενικός στόχος στην εξάσκηση του Kendo είναι η αφύπνιση, να διατηρούμαστε πάντα σε ετοιμότητα τόσο σε έναν αγώνα όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση.

Αναλυτικές Πληροφορίες για το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα KENDO 2017

Η ΕΟΚΙΝ διοργανώνει το 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kendo 2017, στη Σύρο, από 10-12 Νοεμβρίου, 2017. Την υλοποίηση της οργάνωσης και διεξαγωγής, για την ΕΟΚΙΝ, έχει αναλάβει ο ΑΣ ΚΕΝΤΟ ΣΥΡΟΥ.

Τόπος διεξαγωγής:

Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας» (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 84100 Σύρος)

Πρόγραμμα του 13ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kendo 2017:

Πα 10 Νοε. 2017

19:00-20:30

 

Εξάσκηση Kendo (jigeiko) με την παρουσία των προσκεκλημένων sensei

Σα 11 Νοε. 2017

08:15-08:45

Έλεγχος shinai

09:00

09:15-17:30

 

18:00

Τελετή έναρξης

Ατομικές Κατηγορίες

Απονομές επάθλων

Εξετάσεις Kendo 1 kyu & 1-3 dan

Κυ 12 Νοε. 2017

08:00-08:30

08:45

09:00-13:30

 

 

Έλεγχος shinai

Έναρξη αγώνων

Ομαδική Κατηγορία

Απονομές επάθλων

Τελετή λήξης

Σημείωση: είναι δυνατή η τροποποίηση του αγωνιστικού προγράμματος για την επωφελέστερη αξιοποίηση του διατιθέμενου χρόνου.

Αγωνόδικος επιτροπή:

Αλυτάρχης αγώνων: Μαυρίκος Μιχαήλ

Αναπληρωτής: Φρέρης Ιωάννης

Υπεύθυνος Γραμματείας: Κατραμάδου Ευφημία

Υπεύθυνος Διαιτησίας: Καλκόβαλης Δημήτριος

Διαιτητές:

Grivas Mark Christ

ΗΠΑ

7 dan

kyoshi

 

Castelli Donatella

Ιταλία

7 dan

kyoshi

 

Maes Christiaan

Βέλγιο

6 dan

renshi

 

Arabadjiyski Alexander

Βουλγαρία

6 dan

 

 

Καλκόβαλης Δημήτριος

Ελλάς

5 dan

 

 

Δροσουλάκης ΣΓ

Ελλάς

4 dan

 

 

Ματζάρας Κωνσταντίνος

Ελλάς

4 dan

 

 

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, κατά την κρίση του Υπευθύνου Διαιτησίας, είναι δυνατή η πρόσθεση στον ανωτέρω πίνακα επιπλέον καταλλήλων διαιτητών.

Ιατρός Αγώνων:

Οικονομίδης Τηλέμαχος

Κατηγορίες Συμμετεχόντων:

1.               Ομαδική Μικτή

2.               Ατομική Ανδρών Dan

3.               Ατομική Γυναικών (4 Kyu και άνω)

4.               Ατομική Ανδρών Kyu (4 Kyu και άνω)

5.               Εφηβική μικτή (13-15 ετών)

6.               Παιδική Μικτή (8-12 ετών)

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν, σε όλες τις κατηγορίες, σε δύο φάσεις, Προκριματική φάση με Pools των 3 ή 4 αθλητών / ομάδων, από όπου προκρίνονται οι δύο πρώτοι εκάστου Pool και Τελική φάση με το σύστημα KNOCK OUT.

Διάρκεια αγώνων:

 

3 λεπτά

Κατηγορία 5- 6

 

Προκριματική Φάση

4 λεπτά

Κατηγορία 1-2-3-4

 

ΚΟ Φάση

4 λεπτά

Κατηγορία 1-2-3-4

 

Ημιτελικοί – Τελικοί

5 λεπτά

Κατηγορία 1-2-3-4

 

Επισημάνσεις

1.     Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το εγχειρίδιο «The Regulations of Kendo Matches and its Refereeing (Revised December 7th, 2006 – «The Regulations»)», που έχει εκδοθεί από την International Kendo Federation (F.I.K.), εκτός εάν υπάρχουν ρητά αναφερόμενες εξαιρέσεις πιο κάτω.

2.     Για την κατάταξη στα pools της προκριματικής φάσεως, θα ισχύσουν οι κανόνες της European Kendo Federation, EKF, όπως αυτοί ίσχυσαν στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kendo, 28 EKC 2017 Budapest, οι οποίοι και αναφέρονται στο Παράρτημα Α της παρούσης Προκήρυξης.

3.     Όλοι οι συμμετέχοντες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kendo, θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι κάτοχοι έγκυρου Βιβλιαρίου ΕΟΚΙΝ, θεωρημένου για το 2017. Ομοίως οι σύλλογοι, αθλητές των οποίων συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, θα πρέπει να είναι ταμειακώς εντάξει για το 2017 προ της ενάρξεως του 13ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kendo 2017.

4.     Επιτρέπεται η, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς, συμμετοχή αθλητών στις ατομικές κατηγορίες. Στην Ομαδική κατηγορία κάθε σύλλογος συμμετέχει με μία πενταμελή ομάδα συν δύο αναπληρωματικούς, τα ονοματεπώνυμα των οποίων θα πρέπει να έχουν δηλωθεί με την σχετική δήλωση συμμετοχής.

5.     Οι συμμετέχοντες αθλητές, σε όλες τις κατηγορίες πλην παιδικής & εφηβικής, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας των κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων. Επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, η συμμετοχή σε αθλητές άνω των 16 ετών μόνον με την έγγραφη συγκατάθεση του γονέως ή κηδεμόνος.

6.     Η συμμετοχή στην παιδική κατηγορία αφορά ηλικίες 8-12 ετών και στην εφηβική 13-15 ετών, συμπληρωμένα κατά την ημερομηνία του Πρωταθλήματος.

7.     Οι συμμετέχοντες αθλητές θα πρέπει να φέρουν ενδυμασία (keikogi & hakama) ενιαίου χρώματος, μπλε ή λευκή. Μη συμμόρφωση με την προβλεπόμενη ενδυμασία συνεπάγεται την απαγόρευση συμμετοχής του αθλητού στον αγώνα.

ΕΞΑΣΚΗΣΗ (ΚΕΙΚΟ) ΚΕΝDO

Κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kendo θα πραγματοποιηθεί Εξάσκηση (keiko), σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα, στο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτριος Βικέλας» (Ηρώων Πολυτεχνείου 19 84100 Σύρος).

Την εξάσκηση θα διευθύνει ο Grivas Msensei Dan kyoshi, βοηθούμενος από τους προσκεκλημένους δασκάλους και λοιπούς παρόντες 6 dan και άνω.

Η συμμετοχή στην Εξάσκηση (keiko) είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όσους θα συμμετάσχουν στο 13ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Kendo 2017 και τις εξετάσεις.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ KENDO 1 Kyu & 1-3 Dan 

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00 και στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας», θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για Kendo 1 Kyu & 1-3 Dan, τις οποίες διοργανώνει η ΕΟΚΙΝ.

Σχετικά με Sportcyclades24.gr

Είμαι ο Γιώργος Σολάρης, δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του δικτύου https://cyclades24.gr που παρέχουμε 24ωρη ενημέρωση για την Σύρο και τις Κυκλάδες.

Check Also

«Ντου» οπαδών του Παναθηναϊκού έξω από το σπίτι του Αλαφούζου! (Βίντεο)

«Ντου» οπαδών του Παναθηναϊκού έξω από το σπίτι του Αλαφούζου! (Βίντεο)… Περίπου 100 οπαδοί του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares