Hot NewsVolleyΠοδόσφαιροΤοπικό Ανδρών (βόλλευ)Τοπικό Ανδρών (ποδόσφαιρο)

Στράτος Φουτάκογλου: «Πανναξιακός Α.Ο. 1960 -2020 | 60 χρόνια μιας ένδοξης πορείας»(φωτό)

Δείχνοντας το προσωπικό μου ενδιαφέρον για κάθε τι καταγράφει με κείμενα και αποτυπώνει με φωτογραφίες την αθλητική ιστορία των νησιών μας δεν θα μπορούσα να μην δημοσιεύσω την “γέννηση” του ιστορικού Πανναξιακού όπως την παρουσιάζει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο γνωστός για τα Πανναξιακά του αισθήματα και επί πολλά χρόνια φίλος και αντίπαλος στα πρωταθλήματα βόλεϊ Στράτος Φουτάκογλου. Ελπίζω και άλλοι συμπατριώτες να κάνουν το ίδιο για τις ομάδες των νησιών τους.

«Την 1η Ιανουαρίου 1958 ιδρύεται το σωματείο “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑΞΟΥ” με ιδρυτικά μέλη τους Φραγκουδάκη Χριστόδουλο, Τσιμπλάκη Αντώνιο, Λιανό Γεώργιο, Βασιλείου Βασίλειο, Μεσσολογγίτη Παναγιώτη, Τσάλλας Κωνσταντίνοις, Καπαρέλης Κωνσταντίνος, Κατσούρης Δημήτριος, Βαλέτας Γεώργιος, Καρδιόλακας Γεώργιος, Κοκκολιός Φραγκίσκος, Καταβίας Αθανάσιος, Τζαννίνης Νικόλαος, Σφυρόερας Σταμάτιος, Βαλέτας Αντώνιος, Αγγελής Νικόλαος, Αγγελής κωνσταντίνος, Δημητροκάλλης Νικόλαος, Μαθιάσος Σίμος, ….., Κατσαγάννης Κωνσταντίνος, Φραγκίσκος Γεώργιος, Φραγκίσκος Δημήτριος, Προμπονάς Στραμάτιος.

Η έγκριση του καταστατικού του εν λόγω σωματείου γίνεται με την πράξη 53/1959 του πρωτοδικείου Σύρου. Το διάστημα αυτό στην πόλη της Νάξου υπήρχε και δεύτερο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία “ΑΠΟΛΛΩΝ ΝΑΞΟΥ”.

Ο αναταγωνισμός ήταν έντονος και πολλές φορές είχαν σημειωθεί συμπλοκές μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

Έτσι με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων γίνεται συγχώνευση των δύο σωματείων
σε ένα με την ονομασία “ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟς Α.Ο.” και έτσι το 1960 μετά απο απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 23-2-1960 μετονομάζεται σε Πανναξιακός Α.Ο. Νάξου

Η ποδοσφαιρική ομάδα με τα μέλη του Δ.Σ. το 1990, στο μπλέ και άσπρο χρώμα της ομάδας έχει πλέον προστεθεί και το κίτρινο.

Το ακριβές αντίγραφο της τελευταίας σελίδας του πρώτου καταστατικού που βρέθηκε στα χέρια μας και δημοσιεύουμε φέρει την υπογραφή (ως ακριβές αντίγραφο) του τότε Νομαρχιακού επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής Κυκλάδων Εμμανουήλ Ψαρρά ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο Νάξου και συνέβαλε αποφασιστηκά να μπούν γερά θεμέλια στον αθλητισμός της Χώρας αλλά και όλόκληρης της Νάξου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Αυτή είναι η αρχή μόνο μιας ένδοξης πορείας που ακολούθησε και έζησαν γεννιές και γεννιές δημιουργόντας σχέσεις αγάπης και λατρείας με τον αθλητισμό και τη δράση του Πανναξιακού.

Το 1990 γίνεται εκσυγχρονισμός του καταστατικού με βάση τη νέα αθλητική νομοθεσία και με σειρά σημαντικών εκδηλώσεων γιορτάζονται τα 30 χρόνια της ιστορίας της ομάδας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ακολούθησαν οι ιδρύσεις δύο ακόμη αθλητικών σωματείων με την ίδια ονομασία προικιμένου να λειτουργήσουν καλύτερα τα τμήματα του Βόλεϊ και του Μπασκετ.

Σήμερα 60 χρόνια μετά ο κόσμος της Νάξου δείχνει τη μεγάλη του αγάπη για το ιστορικό σωματείο και ετοιμάζεται να συμπαρασταθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα στη νέα της συμμετοχή στην Γ΄Εθνική κατηγορία, ένα δείγμα των προθέσεων του φίλαθλου κόσμου της Νάξου ήταν η μαζική συμμετοχή στις χθεσινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου όπου συμμετείχαν 365 μέλη.

Ανάλογη ένδοξη πορεία γράφει και το τμήμα στίβου που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά και νέους διαφόρων ηλικιών οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε σειρά αθλητικών συναντήσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπου σημειώνουν πολύ μεγάλες διακρίσεις.

Το ίδιο ένδοξη πορεία έχουν διαγράψει και τα δύο άλλα αδελφά σωματεία στο μπάσκετ και το βόλεϊ συνεχίζοντας τις σπουδαίες επιδόσεις των αντίστοιχων ομάδων πριν τον διαχωρισμό….»

Tags

Σολάρης Αντώνης-Χρύσανθος

Από το 1982 αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα. Ξεκίνησε από την "Κοινή Γνώμη", ανταποκριτής της Σύρου στις εφημερίδες "Ομάδα και σπορ" και "Φως των σπορ" και στην εφημερίδα "Λόγος των Κυκλάδων". Στο sportcyclades24.gr αρθρογραφεί και φωτογραφίζει όλα τα αθλήματα. Επίσημος φωτογράφος σε παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της Fina της FIVB , της CEV και σε Final 4 Κυπέλλου Ελλάδος και League Cup της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close