Hot News

Στροφή των ναυτιλιακών εταιρειών προς την Ελλάδα και το Νεώριο για επισκευές πλοίων

Εν μέσω της πανδημίας σημειώνεται  μία στροφή των ναυτιλιακών εταιρειών προς την Ελλάδα για επισκευές πλοίων

Τα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής βρίσκουν τον ρυθμό τους, ενώ και στην Ελλάδα δεν έπαψαν να λειτουργούν. Στη Σύρο, στο Πέραμα και στη Χαλκίδα δεν κατέπλευσαν άλλα πλοία, εν μέσω της κρίσης, για επισκευές, παρά μόνο τα υπάρχοντα.

Στη Σύρο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα φορτηγό πλοίο γερμανικών συμφερόντων.

Εν μέσω της πανδημίας σημειώνεται  μία στροφή των ναυτιλιακών εταιρειών προς την Ελλάδα για επισκευές πλοίων. Αποφεύγουν σιγά-σιγά τις γιάρδες της Τουρκίας, λόγω της πανδημίας καθώς και τις Ρουμανία-Βουλγαρία αφού εκεί τα πλοία μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών πριν καταπλεύσουν σε λιμάνι ή ναυπηγείo.

Όσο αφορά στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής στελέχη εταιρειών στην Κίνα επισημαίνουν  ότι οι γιάρδες έχουν φθάσει στο 80% της λειτουργίας τους και πολύ σύντομα θα αγγίξουν το 100%.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Η Κίνα δεν δέχεται συνεργεία και στελέχη εταιρειών από το εξωτερικό λόγω της πανδημίας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξιδεύουν Αρχιμηχανικοί από την Ελλάδα για να επιβλέψουν τις εργασίες στα πλοία των ελληνικών συμφερόντων εταιρειών.

Οι Κινέζοι έδωσαν λύση. Υπάρχουν πλέον εταιρείες, κάποιες από αυτές ανήκουν σε Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Κίνα, οι οποίες  αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες επίβλεψης των εργασιών με δικούς τους Αρχιμηχανικούς έναντι 800 δολαρίων την ημέρα. Τα κινεζικά ναυπηγεία ασχολούνται κυρίως με επισκευές και τοποθετήσεις των συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα τα scrubbers, ενώ για ναυπηγήσεις είναι κυρίως τα ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

Τον Μάρτιο, η Aegean Shipping Management S.A. συμφερόντων Γιώργου Δημ. Μελισσανίδη παρέλαβε το M/V Green K-Max 4, χωρητικότητας 80.883 τόνων DW από τα ναυπηγεία της Cosco Shipping Heavy Industry (Zhoushan) Co. Ltd, στο Zhoushan της Κίνας.

Πρόκειται για το 4ο από τα έξι συνολικά πλοία τύπου Kamsarmax , που παραλαμβάνει η Aegean Shipping. Είχαν προηγηθεί οι παραλαβές ενός πλοίου τον περασμένο Οκτώβριο και δύο τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης, έχει προγραμματιστεί προγραμματίζεται οι παραλαβές ακόμα δύο πλοίων τον ερχόμενο Μάιο και Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ανήμερα της 1ης Απριλίου, όπως έχει γράψει το ΝΜ,  η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά GasLog του Πήτερ Λιβανού παρέλαβε τα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries της Νοτίου Κορέας το πρώτο από σειρά επτά πλοίων LNG που είναι προγραμματισμένα να παραληφθούν από την εταιρεία έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για το GasLog Windsor το οποίο ναυλώθηκε αμέσως για επτά χρόνια από την εταιρεία παροχής ενέργειας Centrica. Είναι χωρητικότητας 180.000 κυβικών μέτρων. Παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού το πλοίο παραδόθηκε την προγραμματισμένη ημερομηνία και εντός του συμφωνηθέντος προϋπολογισμού.

Οι παραλαβές αντιπροσωπεύουν 145 εκατομμύρια επιπρόσθετα στο EBITDA.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου- GREEK SHIPPING CO-OPERATION COMMITTEE, εταιρείες ελληνικών συμφερόντων έχουν υπό ναυπήγηση 158 πλοία συνολικής χωρητικότητας 18,4 εκ. τόνους dw και 13,01 gross tonnage.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Tags

Σολάρης Αντώνης-Χρύσανθος

Από το 1982 αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα. Ξεκίνησε από την "Κοινή Γνώμη", ανταποκριτής της Σύρου στις εφημερίδες "Ομάδα και σπορ" και "Φως των σπορ" και στην εφημερίδα "Λόγος των Κυκλάδων". Στο sportcyclades24.gr αρθρογραφεί και φωτογραφίζει όλα τα αθλήματα. Επίσημος φωτογράφος σε παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της Fina της FIVB , της CEV και σε Final 4 Κυπέλλου Ελλάδος και League Cup της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close